Cool Links
     

Herunder finder du links til sider, som jeg bedømmer som besøgsværdige. Der er naturligvis langt flere sider på nettet, der omhandler krige og befæstninger, og flere vil med tiden blive listet her. Nedenstående giver dig noget at gå i gang med. Jeg tjekker disse links regelmæssigt, men du er velkommen til at kontakte mig, hvis der er et link, der ikke virker (eller hvis du har forslag til gode links).

Den (foreløbige) organisering ser sådan ud:
Atlantvolden, Danmark (links til sites, der beskæftiger sig specielt med Danmark)
Atlantvolden generelt
(links til sites, der giver et overblik over hele Atlantvolden)
Museer og Atlantvoldssteder, Danmark (links til museer og websites, der behandler et bestemt sted i Atlantvolden)
Atlantvoldssteder, Europa (links til websites, der omhandler et bestemt sted i Atlantvolden uden for Danmark)
Den Kolde Krig (links til websites, der omhandler perioden fra 1946 til ca. 2000)
Befæstninger i Norden (links til websites specielt om Nordens fæstninger både før, under og efter WW2)
Netbutikker, Forlag og Nyhedsbreve (links til udgivere, der har specialiseret sig i militærhistorie og befæstninger)

Leksikon-sider (websites, der tilbyder fakta om WW2, militær taktik eller teknik, statistiske oplysninger osv.)
Research-orienterede sider (militært og politisk baggrundsmateriale, biografier, multimediestof osv.)
Militærhistoriske Foreninger (Lokalforeninger, der samler medlemmer  med interesse i militærhistorie)

Sidste opdatering: 2012.07.01

           
Atlantvolden, Danmark
The Atlantic Wall in Denmark
Sprog: Engelsk

En seriøs og overvejende "teknisk" side, der præsenterer fotos mange typer Regelbau fra Heer, Luftwaffe og Kriegsmarine, en bunkerliste, kort over installationerne, liste over batterier, radarstationer m.v.

                 
atlantikwall-denmark.net
Sprog: Engelsk og Tysk

En fin side med masser af information og kort over museer og stillinger i Jylland. Litteraturliste. Mange fotos.

                   
Bangsbo & Frederikshavn
Sprog: Dansk

Kenneth Kristensen er forfatter til bøgerne om Stützpunktgruppe Süd på Pikkerbakken og om flyvepladsen ved Knivholt (flere er vist nok på vej), og vedligeholder desuden denne informative side.

                   
Gyges
Sprog: Dansk

Specielt dedikeret til Luftwaffe-aktivitet i Danmark, er denne side, der også oplyser om meget andet WW2-relateret, en grundig og autoritativ kilde. 

                   
MAA 118
Sprog: Engelsk

Et website om de enorme fæstningsbyggerier der foregik i Hanstholm 1940-45. Mange oplysninger og meget detaljerede kort som er uundværlige for en bunkertur hertil.

                   
BunkerFotos DK
Sprog: Dansk, Tysk, Engelsk

Et site med mange flotte bunkerbilleder fra Danmark. Siden lægger vægt på det fotografiske håndværk og gør det godt.
En smule banner-annoncering, men ikke umiddelbart generende.

                   
     
     
Atlantvolden generelt
Atlantikwall
Sprog: Engelsk

En fin engelsksproget side med masser af kort over batteri-positioner i Frankrig og England, men som måske specielt udmærker sig ved en omfattende links-portal 

                   
Atlantikwall Website
Sprog: Engelsk (iblandet en del Hollandsk)

En noget uoverskuelig side, der veksler lidt mellem hollandsk og et knap så godt engelsk, og som efter info på forsiden ikke har været opdateret siden 2003 - men som alligevel rummer mange oplysninger, for den som gider rode efter dem.

                   
Bunkersite
Sprog: Engelsk

En meget omfattende side bl.a. med oversigt over bevæbningen anvendt langs Atlantvolden og panserdelene i en bunker, typologier, mange fotos fra Atlantvolden - også i Danmark, inskriptioner og "bunkerkunst". 

                   
Deutsches Atlantikwall-Archiv
Sprog: Tysk

DAWA's hjemmeside rummer beskrivelse af mange lokationer langs Atlantvolden, herunder også Danmark. Mange gode billeder og tekster. Naturligvis bruger DAWA også siden til at reklamere for sine mange publikationer.

                   
Regelbau
Sprog: Engelsk

Krigsturist's "befæstningsteknikside", der med tiden vil give den læge læser et indblik i specielt tysk befæstningsteknik, med fokus på det fleksible Regelbau-system.

                   
     
     
Museer og Atlantvoldssteder, Danmark
Bangsbo Fort
Sprog: Dansk

Bangsbo Fort var i dansk tjeneste efter 2. verdenskrig frem til 1962, og fremstå derfor gnaske velbevaret med skytset intakt og gode stier. Et godt sted at tage familien med på en søndagstur.

                 
Skagen Bunkermuseum
Sprog: Dansk

Bunkermuseet åbnede Juli 2008 og er indrettet i en Regelbau 638 sanitetsbunker beliggende lige over for restaurant De to Have. Det må stadig ses som et museum under opbygning, men er bestemt et besøg værd. 

 

                 
Hirtshals Bunkermuseum
Sprog: Dansk

Hirtshals er et utroligt velbevaret område, hvor man inden for kort afstand har alle elementer af et WW2 kystbatteri. Området er overskueligt og generelt velholdt og klart et besøg værd. 

Siden er oppe at køre igen med nyt materiale...

                 
Museumscenter Hanstholm
Sprog: Dansk, Engelsk og Tysk

Uden tvivl Danmarks mest gennemførte og omfattende bunkermuseum. Hanstholm var klassificeret som "Verteidigungsbereich" og rummer alle facetter af en større fæstning. Et intenst sted at lære børnene WW2 historie. Omfattende website!

                 
Batteri Tirpitz
Sprog: Dansk

Batteriet, der skulle beskyttet indsejlingen til Esbjerg havn, var planlagt bestykket med to 38 cm dobbelttårne af Tirpitz-klassen. Det blev aldrig færdigbygget, men de mægtige bunkere med 350 cm vægge står der den dag i dag. 

                 
Silkeborg Bunkermuseum
Sprog: Dansk

Silkeborg kan ikke prale af store kanonbatterier, men var ikke desto mindre hovedkvarteret for den tyske militære kommandant i Danmark og absolut et besøg værd. Det kan anbefales at tage den guidede tur.

                 
Besættelsesmuseet i Århus
Sprog: Dansk, Engelsk og Tysk

Museets formål er at dokumentere og informere om besættelsestiden i og omkring Århus under den 2. verdenskrig i årene 1940 til 1945. Museet viser såvel fredelige som dramatiske begivenheder i Århus under den tyske besættelse.

             
     

Ubemandede plancheudstillinger kan opleves i bl.a. Oddesund, Thyborøn, Hvide Sande og Rom Flyveplads - og utvivlsomt mange andre steder, jeg endnu ikke har besøgt ;-)

     
                 
     
     
Atlantvoldssteder, Europa
Atlantic Wall Research Norway
Sprog: Engelsk

En god side om Atlantvolden i Norge med mange fotos fra afsides steder, du ellers ikke lige finder. Har turbeskrivelser, der også kan bruges til planlægning af egne ture.

                 
Bunkerpictures
Sprog: Engelsk

En glimrende side med fotos og beskrivelser fra Tyskland, Frankrig, Holland, Belgien, England, Spanien og Estland. Kørevejledning til flere af stederne.

                 
Kystfort
Sprog: Norsk

En side om kystforter i Norge, specielt Austrått Fort i Trondheim. Indeholder også gode billedserier fra bunkerture, bl.a. fra Fjell Festning ved Bergen, samt et forum for bunkerinteresserede.

             
Festung St. Nazaire
Sprog: Fransk og lidt Engelsk

Tag ikke fejl af denne noget forvirrende side. Blandt meget andet godt rummer den en samling meget veltegnede bunker-grundrids, så hvis du ikke har lyst til at investere i RR lige nu, er her guf at hente.

                 
Adolfkanonen
Sprog: Norsk og Engelsk

Verdens største kystbaserede kanon og det kraftigste tilbageværende batteri i Atlantvolden ligger ved Trondenes i Norge. Som i Møvik er her også en kanon og bunker i operativ stand.

             
     
     
Den Kolde Krig
Stevnsfortet
Sprog: Dansk

Stevnsfortet var fra 1951 vagtposten mod syd, der skulle lukke de østvendte farvande og indsejlingen til København for Warzawapagtens skibe. Et koldkrigsfort 20 meter nede i klippen, der fra 2008 åbner som museum.

             
Langelandsfortet
Sprog:
Dansk

Langelandsfortet blev bygget i 1953 og nedlagt i 1993. I disse fyrre år vogtede fortet med sine 150 mm kanoner den vestlige Østersø. Foruden en meget velrestaureret kanonbunker råder fortet bl.a. over en polsk MIG 23 Flogger.

 

             
     
     
Befæstninger i Norden
Forter og befæstningsanlæg
Sprog: Dansk

Denne "private" danske side omhandler også Norge og Sverige, både ældre fæstninger og Atlantvolden. Der er mange gode fotos, tegninger og noter.

                 
Nationale Festningsanlæg
Sprog: Norsk

Glimrende oversigt over de mange fæstninger i Norge, både før verdenskrigene og anlæg i Atlantvolden.

             
     
     
Ekstrem krigsturisme
Artic War
Sprog: Engelsk

Her er en flok, der virkelig løber linen helt ud i deres søgen efter WW2 rester. Læs deres Rapporter fra ture langs med Barents-sporet, det er spændende læsning.

             
     
     
Rejse- og turarrangører
CulTours
Sprog: Dansk & Engelsk

CulTours er et dansk rejsebureau med militærhistoriske rejser til historiske steder og militære installationer, og turene ledes af fagligt kompetente rejseledere og lokale guides.

 
Omaha Beach
Sprog: Engelsk & Tysk

Indehaveren af dette web-sted er barnebarn af den tyske oberst, der havde kommandoen over dele af Omaha Beach på D-Dag. Han arrangerer også ture i området.

             
     
     
Netbutikker, Forlag og Nyhedsbreve
Skrold Antikvariat
Sprog: Dansk

Her i antikvariatet finder du spændende bøger om anden verdenskrig, historie, biografier, erindringer, topografi og meget mere. Antikvariatet er specialiseret i bøger om våben- og militærhistorie.

             
Fort & Bunker
Sprog: Svensk

Et svensk forlag, der beskæftiger sig med militærhistorie, befæstninger og 1900-tallets forsvarsanlæg. Udgiver unikke bøger om disse emner samt tidsskriftet Fort & Bunker (4 numre pr. år)

             
Latest World War 2 News
Sprog: Engelsk (m.fl.)

Sidens oprindelige navn er Hitler News, men det skal man ikke lade sig afskrække af. Her præsenteres en dagligt opdateret liste over WW2 nyt, som det optræder i internationale media.

             
     
     
Leksikon-sider
alphaDictionary
Sprog: Engelsk

Samling af leksika om alle tænkelige militære emner; artilleri, radar, flåde, forkortelser, akronymer og slang både WW2 og nutidige.

             
Lexikon der Wehrmacht
Sprog: Tysk

Masser af fakta om Wehrmacht under 2. Verdenskrig, troppeplaceringer, bevæbning, opgaver og meget mere.

             
     
     
Research-orienterede sider
40-45
Sprog: Dansk

40-45 er et research-forum for besættelsestiden i Danmark hvor medlemmerne udveksler oplysninger om besættelsen, modstandsbevægelsen oma.

             
Dansk Militærhistorie
Sprog: Dansk

Opslagssiden om dansk militær før, under og efter 2. Verdenskrig, med begivenheder, teknik, uniformer & insignier og meget andet.

 

                 
Wochenschau Archive
Sprog: Tysk og Engelsk

En meget spændende research-side, hvor du kan se - og mod betaling downloade - autentiske tyske Newsreels fra 2. Verdenskrig. Göbbels taler, frontmeldinger, nye våben osv. Al den gamle Nazi-propaganda

             
     
     
Militærhistoriske Foreninger
Besættelseshistorisk Selskab for Thy og Vester Hanherred
Kontaktoplysninger: Kasserer Jens C Grud Sørensen: jens@c-s.dk

Formål: At fremme interessen for forskning i besættelsestidens historie i Thy og Vester Hanherred. At holde forbindelse mellem personer og grupper i området, der arbejder med parallelle problemer indenfor besættelsestidens historie i Thy og Vester Hanherred. At søge den lokale besættelsestidshistorie formidlet til befolkningen gennem tæt samarbejde med museer og lokalhistoriske arkiver. At udgive et nyhedsbrev med nyt om arbejdet i Selskabets regi og om dets resultater.

             
Chakoten - Dansk Militærhistorisk Selskab
Lokaler: Kastellet, København
Kontaktoplysninger: Hans Chr. Wolter: wol@newmail.dk

Formål: Chakoten - Dansk Militærhistorisk Selskab blev dannet som et samlingssted for militærhistorisk interesserede, der har lyst til at sætte sig ind i historiske forhold og til aktivt at udnytte deres viden. Ligesom ved oprettelsen i 1944 drejer det sig om, at medlemmerne får de bedste muligheder for at mødes, udveksle erfaringer og at lære mere om militærhistorien.

             
Dansk Militaria Forening
Kontaktoplysninger: militariaforeningen@hotmail.dk Derudover er der lokalafdelinger på hjemmesiden.

Formål: Foreningen er en sammenslutning af personer med teknisk og historisk interesse for at studere, samle og bevare civile og militære våben, uniformer og militaria med vægt på de historiske forhold knyttet hertil. Foreningens formål er at udbrede kendskabet til disse emner og gennem oplysende virksomhed medvirke til at placere emnerne i historiske og kulturelle sammenhænge.

             
Marinehistorisk Selskab/Orlogsmuseets Venner
Kontaktoplysninger: Kasserer Niels Probst: nmprobst@sol.dk

Formål: Selskabet, som har hjemsted i København, har til formål at fremme interessen for den danske marines historie, primært gennem støtte til Orlogsmuseets virke inden for rammerne af Statens Forsvarshistoriske Museum og den fortsatte udbygning og forbedring af Orlogsmuseets samlinger, men også gennem støtte til særlige projekter, som Orlogsmuseet ønsker gennemført som led i museets virksomhed.

             

Militærhistorisk Forum
Beliggenhed
: Militærhistorisk Forum, Søren Møllers Gade 1, 8900 Randers C
Kontaktoplysninger: Formand Peter Brokdorff tlf.: 29 46 40 20, Næstformand Carsten Strunge: milforum@live.dk, facebook

Formål: At skabe kontakt, samt styrke samarbejdet mellem militærhistorisk interesserede, igennem møder, foredrag, fællesture, arrangementer og samarbejde med andre foreninger.

             
 
             
 
             
 
             
      Listen over Militærhistoriske Foreninger er under udarbejdelse. Hvis du er repræsentant for sådan en forening, og ønsker at komme med på listen, så send mig en email med en kort beskrivelse af foreningens aktiviteter, lokalernes beliggenhed, pris for medlemskab og kontaktoplysninger.      
             
     
     
             
                               
           

Spawn in:

INTRO
STEDER
FAKTABLADE
BØGER & FILM
LINKS